Zupa z plantana i cebuli z czarną truflą

Zupa z plantana i cebuli z czarną truflą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki:
2 średnie, hiszpańskie albo żółte cebule medium
3 łyżki masła
480 ml wywaru drobiowego (albo wody w wersji wegetariańskiej)
450 g zielonych plantanów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę
świeża, czarna trufla (dowolnie)
120 ml tłustej śmietany
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
W dużym rondlu o grubym dnie usmaż cebulę na maśle, dodając sól i pieprz do smaku. Przykryj, duś na średnim do małego ogniu przez 20 - 25 minut, aż będą miękkie i jasnobrązowe. Wlej wywar, dorzuć plantany, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Przykryj, duś przez 25 minut albo do chwili, gdy plantany zmiękną. Zmiksuj zupę w mikserze i przelej do rondla. Wlej śmietanę, dodaj sól do smaku.

Podanie:
Na talerz wylej 120-240 ml zupy. Przybierz wiórkami ze świeżej, czarnej trufli.

© 2012 Vanessa Cantave


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA