Zupa - krem pomidorowa z pianką estragonową

Zupa - krem pomidorowa z pianką estragonową
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Przepis


Składniki zupy-krem pomidorowej:
1 posiekana cebula
5 rozgniecionych ząbków czosnku
3 łyżki stołowe oliwy
1,5 puszki (796 g) włoskich pomidorów (rozgniecionych)
125 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietany 35% lub 15%
sól i pieprz

Przygotowanie:
W rondlu zeszklij cebulę i czosnek na 2 łyżkach stołowych oliwy. Dodaj pomidory i wywar. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sito. Dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Składniki pianki estragonowej:
1 białko
1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego
1 łyżka stołowa posiekanych listków estragonu
1 łyżka stołowa gorącej wody
sól i pieprz

Przygotowanie:
W misce ubij białko z syropem na sztywną pianę. Dodaj estragon, dopraw solą i pieprzem. Wylej wodę na talerz. Nabierz łyżkę stołową pianę. Drugą łyżką ukształtuj owalną formę. Zrób cztery takie pianki. Umieść je na talerzu, zostawiając między nimi miejsce. Wstaw do kuchenki mikrofalowej. Gotuj na dużej mocy przez 15-20 sekund. Pokryj pianki oliwą. Umieść po jednej na każdej porcji zupy pomidorowej.

Uwaga: Jeśli do zupy dodajesz śmietanę 15%, a nie 35%, nie wolno zupy zagotować. Dzięki temu będzie gładka, bez grudek.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE