Węgorze piaskowe z sosem chili

Węgorze piaskowe z sosem chili
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Przepis


Na sos chili: 10 czerwonych chili, drobno posiekanych
500 ml octu ryżowego
330 g cukru
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka soli

Do węgorzy:
180 g mąki kukurydzianej
170 ml wody gazowanej
olej słonecznikowy do smażenia
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
500 g piaskowych węgorzy, wypatroszonych i oczyszczonych
1 czerwona chili, drobno posiekana
2 łodygi dymki, drobno posiekanej
cząstki limonki do podania

Sos chili:
Połącz wszystkie składniki w małym rondlu, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i zacznie przypominać syrop. Zdejmij z ognia i ostudź.

Węgorze:
Przygotuj ciasto. Połącz 120 g mąki kukurydzianej z wodą gazowaną i odstaw.
Rozgrzej wok na średnim-dużym ogniu, wlej 5 cm oleju i pozwól mu się rozgrzać do wysokiej temperatury. W międzyczasie dopraw pozostałe 60 g mąki kukurydzianej solą i pieprzem.
Obtaczaj węgorze w doprawionej mące, a potem zanurzaj w cieście. Smaż w małych partiach, aż się zrumienią i staną chrupiące. Na kilka ostatnich sekund wrzuć na patelnię chili i dymkę. Odłóż ryby na papierowy ręcznik. Podawaj węgorze z chili, dymką, solą morską, pieprzem, słodkim sosem chili i cząstkami limonki.

© Bill Granger


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE