Tartinki z kremem grejpfrutowym i bezą

Tartinki z kremem grejpfrutowym i bezą
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 20 razowych herbatników typu digestive
  • ½ szklanki posiekanej czekolady deserowej
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek masła
  • stopionego
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • żółtka oddzielone od białek
  • 1 łyżka otartej skórki z grejpfruta
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki białego octu winnego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. W torebce strunowej pokrusz herbatniki. Przesyp okruchy do dużej miski i wymieszaj z ½ szklanki posiekanej czekolady, ¼ szklanki cukru trzcinowego i stopionym masłem. Wyłóż przygotowanym ciastem 4 foremki do tartinek o średnicy 10 cm. Piecz 8-10 min, a następnie odstaw do ostygnięcia. Połącz w misce 4 żółtka, ¼ szklanki soku z różowego grejpfruta, ¼ szklanki soku z cytryny, szczyptę otartej skórki z różowego grejpfruta i szczyptę otartej skórki cytrynowej. W rondlu o grubym dnie wymieszaj energicznie 1½ szklanki wody z 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej, 1¼ szklanki cukru i szczyptą soli morskiej. Zagotuj zawartość rondla na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką przez 2-3 min, aż płyn zgęstnieje do konsystencji kisielu. Powoli dodawaj go do mieszanki cytrusowo-jajecznej. Przełóż krem z powrotem do rondla, zmniejsz płomień, dodaj 2 łyżki masła i mieszaj intensywnie 5 min, aż bardzo zgęstnieje. Ostudź krem i wstaw pod przykryciem do lodówki. Do 4 białek dodaj ¼ łyżeczki białego octu winnego oraz 3 łyżki białego cukru i ubij na sztywną pianę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Nałóż porcje kremu do foremek z ciastem, a na wierzch pokaźne porcje bezowej piany. Piecz 10 minut, aż bezy nieco się zrumienią.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE