Strucla z orzechami i serem brie

Strucla z orzechami i serem brie
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.13)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Ciasto:
1¼ szklanki gorącej wody
100 g niesolonego stopionego masła
½ szklanki + 2 łyżki cukru
4 szklanki mąki chlebowej
½ łyżeczki soli

Wypełnienie:
1 szklanka śmietankowej ricotty
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
170 g sera brie
szczypta mielonego czarnego pieprzu
3 szklanki pokruszonych włoskich orzechów, lekko uprażonych

Dodatkowo:
200 g niesolonego stopionego masła
1½ szklanki suchej bułki tartej
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody, do posmarowania
1½ łyżki maku

Przygotowanie
Włóż wszystkie składniki ciasta do dzieży wolnostojącego miksera z mieszadłem łopatkowym. Włącz go na 2 min. na niskich obrotach, a następnie przełącz na średnie. Wyrabiaj masę 10 min., aż ciasto będzie bardzo elastyczne. Zawiń je w folię i odstaw, by odpoczęło w temperaturze pokojowej co najmniej 1 godzinę.

Przygotuj wypełnienie:
Wymieszaj ricottę z czosnkiem i utrzyj energicznie z pokrojonym w kawałeczki serem brie. Wmieszaj pieprz i wstaw farsz do lodówki. Aby przygotować strucle, rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozłóż na blacie czysty obrus i posyp go mąką. Przekrój ciasto na 3 jednakowe kawałki. Oprószonymi mąką dłońmi rozpłaszcz pierwszy kawałek ciasta. Łagodnymi, równomiernymi ruchami rozciągaj ciasto, aż zrobi się z niego cieniutka kwadratowa płachta o wymiarach 40 x 60 cm. Posmaruj całą powierzchnię stopionym masłem i posyp ½ szklanki bułki tartej. Nałóż łyżką 1/3 przygotowanego wypełnienia wzdłuż krótszej krawędzi ciasta i posyp nałożone wypełnienie 1 szklanką pokruszonych orzechów włoskich. Odetnij nierówne brzegi. Delikatnie unieś krawędź ciasta z farszem razem z obrusem i pozwól ciastu zwijać się w rulon, powoli unosząc obrus. Sklej końce strucli, żeby farsz nie wypadał i przełóż ją na przygotowaną blachę. Posmaruj struclę jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp makiem. Powtórz opisane czynności z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta. Piecz strucle 18-25 minut, aż się zrumienią. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut przed pokrojeniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE