Roger Mooking

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zupa z selera korzeniowego:

3 łyżki masła

2 posiekane pory, odkrojona zielona część

1 cebula pokrojona w kostkę

2 liście laurowe

3 łodygi tymianku

½ szklanki białego wina

1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę

1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę

6 szklanek bulionu warzywnego

1 szklanka śmietany 35%

szczypta świeżej gałki muszkatołowej

¼ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka czarnych ziaren sezamu do dekoracji

sól

pieprz



Zupa z selera korzeniowego:

Do garnka włóż 2 łyżki masła. Kiedy masło roztopi się, dodaj pory, cebulę, liście laurowe oraz tymianek. Mieszaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj białe wino i odparuj 2/3. Dodaj seler korzeniowy i ziemniaka. Zamieszaj. Dodaj bulion warzywny, zagotuj, a potem zmniejsz ogień. Duś, aż seler zmięknie (ok. 35 – 40 minut). Przełóż mieszankę do miksera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę.

Dodaj śmietanę i resztę masła. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem udekoruj kwaśną śmietaną i czarnymi ziarnami sezamu.



powrót

Podobne przepisy

Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.