Wysokie babeczki

Przepis z programu Martha piecze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Wysokie babeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Babeczki:

36 Babeczek z ciasta diabelskiego (według przepisu na ciasto diabelskie - patrz oddzielny przepis)



Krem:

2 ½ miarki cukru granulowanego

6 białek dużych jaj, w temperaturze pokojowej

½ miarki wody

½ łyżeczki winianu potasu

1 łyżka esencji waniliowej



Polewa czekoladowa:

700 gramów półsłodkiej czekolady, drobno pokrojonej

6 łyżek oleju kartamusowego





Przygotowanie:



Przygotowanie kremu:

Do miksera włożyć cukier granulowany, białka, wodę i winian potasu. Ubić pianę. Ustawić miskę w naczyniu z gorącą wodą. Ubijać aż cukier się rozpuści i masa stanie się ciepła, przez 3-5 minut. Zdjąć z ognia. Ubijać masę mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany, przez 12-16 minut. Dodać esencję waniliową i wymieszać. Przełożyć krem do dwóch dużych toreb cukierniczych zakończonych 1,5-centymetrowymi dzióbkami. Nałożyć krem na babeczki. Zostawić niewielki margines. Uformować krem w 5-centymetrowy stożek. Nałożyć 1/3 – ½ miarki kremu na każdą babeczkę. Przełożyć babeczki na blachę i schłodzić. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.



Przygotować polewę czekoladową:

Umieścić czekoladę i olej w żaroodpornym naczyniu ustawionym w garnku z wrzątkiem. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do małej miseczki i studzić przez 15 minut. Trzymając każdą babeczkę za spód zanurzamy ciastko w polewie czekoladowej, żeby pokryć w całości krem. Nadmiar polewy powinien spłynąć. Ułożyć babeczki na drucianej tacce. Zakryć polewą miejsca z widocznym kremem. Zostawić babeczki w temperaturze pokojowej na 15 minut. Ułożyć babeczki na paterze i chłodzić przez 30 minut aż polewa zgęstnieje. Przykryć i trzymać w lodówce przez 2 godziny lub dłużej. Podawać zimne. Można przechowywać babeczki w lodówce przez 3 dni.



© Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.