Wiejskie bułeczki

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Wiejskie bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

400 g mąki chlebowej

1½ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

20 g świeżych drożdży

115 g letniego mleka

170 g letniej wody



Przygotowanie:

Wlej do miski mleko i wodę, dodaj cukier i drożdże. Poczekaj, aż zaczną rosnąć, czyli pojawi się piana. Wsyp mąkę i sól do miski robota kuchennego. Wlej płyn i wyrabiaj mieszadłem hakowym na wolnych obrotach przez około 10 minut. Przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, czyli na około 1½ godziny. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż ciasto na deskę oprószoną mąką i zagnieć. Podziel na 10 równych części i uformuj bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze i poczekają, aż będą dwa razy większe. Wstaw do piekarnika na 15 minut albo aż staną się złocistobrązowe. Wyjmij i podawaj gorące.



© 2012 Corey Roberts





powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.