Wiejskie bułeczki

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Wiejskie bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

400 g mąki chlebowej

1½ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

20 g świeżych drożdży

115 g letniego mleka

170 g letniej wody



Przygotowanie:

Wlej do miski mleko i wodę, dodaj cukier i drożdże. Poczekaj, aż zaczną rosnąć, czyli pojawi się piana. Wsyp mąkę i sól do miski robota kuchennego. Wlej płyn i wyrabiaj mieszadłem hakowym na wolnych obrotach przez około 10 minut. Przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, czyli na około 1½ godziny. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż ciasto na deskę oprószoną mąką i zagnieć. Podziel na 10 równych części i uformuj bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze i poczekają, aż będą dwa razy większe. Wstaw do piekarnika na 15 minut albo aż staną się złocistobrązowe. Wyjmij i podawaj gorące.



© 2012 Corey Roberts





powrót

Podobne przepisy

Bułeczki czosnkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Focaccia z winogronami i rozmarynem
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.