Jamie  Oliver

Świąteczny strudel


Przepis z programu Najpyszniejsze Święta Jamiego
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Świąteczny strudel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 arkuszy ciasta filo (ok. 250 g)

125 g masła

stopionego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

100 g cukru demerara

4 herbatniki imbirowe

400 g resztek puddingu bożonarodzeniowego

3 jabłka albo gruszki

albo 2 pigwy (albo mieszanka tych owoców)

50 g dobrej czekolady

połamanej na kawałki

cukier puder do oprószenia

gotowy sos custard do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180oC. Rozłóż na blacie czystą ściereczkę kuchenną, a na niej 6 arkuszy ciasta filo tak, żeby na siebie zachodziły trzycentymetrowymi marginesami. Ciasto powinno pokrywać ścierkę, a z jednej strony, na krótszym boku, wystawać poza nią. Śpiesz się, żeby ciasto nie wyschło. Posmaruj je pędzlem zanurzonym w stopionym maśle. Oprósz ciasto cynamonem, 50 g cukru oraz pokruszonymi herbatnikami. Rozłóż na wierzchu drugą warstwę arkuszy ciasta filo w ten sam sposób i znów posmaruj je stopionym masłem. Pokrusz pudding do miski i zetrzyj do niej owoce wraz ze skórką –objętość owoców i puddingu powinna być zbliżona. Dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj, krusząc pudding jeszcze bardziej. Rozłóż przygotowane nadzienie równą warstwą na cieście filo, zostawiając wolny tylko margines poza ściereczką. Rozłóż kawałki czekolady wzdłuż krótszego boku, tuż przy pustym marginesie. Zagnij pusty pasek ciasta i starannie, ściśle otul nim czekoladę. Unieś ostrożnie krawędź ściereczki od tej samej strony, z której jest owinięta czekolada tak, żeby ciasto z nadzieniem zwinęło się w zwarty strudel. Posmaruj go stopionym masłem, przygotuj blachę, posmaruj masłem pas pośrodku, gdzie strudel będzie leżeć w czasie pieczenia i ostrożnie przełóż go w to miejsce. Posyp strudel cukrem i wsuń do piekarnika na 40 minut, aż ciasto zrobi się złociste i chrupiące. Możliwe, że krawędzie arkuszy trochę się zwiną a powierzchnia będzie wyglądać nieco rustykalnie, ale nie przejmuj się – o to właśnie chodzi. Po upieczeniu odstaw blachę ze strudlem do przestygnięcia i pokrój go na kawałki o grubości 5 cm. Oprósz je cukrem pudrem i podawaj z gotowym zimnym kremem custard.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.