Strudel z wiśniami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Strudel z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g świeżych wiśni bez pestek

60 g cukru pudru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

8 płatów ciasta filo

100 g mielonych migdałów

150 g świeżej ricotty

75 g stopionego masła



Przygotowanie:

Wiśnie zasypać 1 łyżką cukru pudru i skrobią. Odstawić na 30 minut i co jakiś czas mieszać.

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Wymieszać mielone migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Ricottę wymieszać z pozostałym cukrem.

Rozgrzać w piekarniku blachę do pieczenia.

Płat filo położyć na papierze do pieczenia i posmarować stopionym masłem. Posypać 1-2 łyżkami migdałów z cukrem. Tak samo przygotować pozostałe płaty ciasta układając je jeden na drugim. Rozprowadzić na nich ricottę zostawiając 5-centymetrowy margines. Na serze rozłożyć wiśnie. Zwinąć ciasto formując strudel. Ułożyć go na papierze łączeniem w dół i przenieść na blachę. Piec 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tort koliber
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.