Strudel z wiśniami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Strudel z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g świeżych wiśni bez pestek

60 g cukru pudru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

8 płatów ciasta filo

100 g mielonych migdałów

150 g świeżej ricotty

75 g stopionego masła



Przygotowanie:

Wiśnie zasypać 1 łyżką cukru pudru i skrobią. Odstawić na 30 minut i co jakiś czas mieszać.

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Wymieszać mielone migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Ricottę wymieszać z pozostałym cukrem.

Rozgrzać w piekarniku blachę do pieczenia.

Płat filo położyć na papierze do pieczenia i posmarować stopionym masłem. Posypać 1-2 łyżkami migdałów z cukrem. Tak samo przygotować pozostałe płaty ciasta układając je jeden na drugim. Rozprowadzić na nich ricottę zostawiając 5-centymetrowy margines. Na serze rozłożyć wiśnie. Zwinąć ciasto formując strudel. Ułożyć go na papierze łączeniem w dół i przenieść na blachę. Piec 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.