Delia  Smith

Singapurski smażony makaron


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Singapurski smażony makaron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czubata łyżka stołowa suszonych krewetek

6 chińskich

suszonych grzybów

10 dag makaronu ryżowego

3 łyżki stołowe oleju arachidowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 średnia cebula

2 plasterki boczku

5 dag ugotowanego kurczaka

1 łyżka deserowa ostrego proszku curry

5 dag świeżych krewetek

2 łyżki stołowe wody

w której moczyły się grzyby

1 ½ łyżki stołowej sosu sojowego

2 łyżki stołowe wytrawnej sherry

4 dymki

 

 

Przygotowanie:


Krewetki i grzyby zalewamy na pół godziny wrzątkiem. Makaron moczymy przez kwadrans w ciepłej wodzie. Rozgrzewamy w woku olej, podsmażamy posiekany czosnek i utarty imbir, dodajemy posiekaną cebulę, osączone i pokrojone grzyby, krewetki oraz drobniutko pokrojony boczek. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Wrzucamy drobno pokrojonego kurczaka, krewetki i sproszkowane curry, dodajemy osączony makaron i wlewamy wymieszane płyny. Na koniec dodajemy drobno posiekane dymki i mieszamy wszystko razem.

powrót

Podobne przepisy

Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.