Sałatka z truskawkami, fasolką i serem korycińskim

Sałatka z truskawkami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • ok. 150 g sera korycińskiego, np. z czarnuszką
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • ½ opakowania roszponki
  • 2 garście kiełek
  • 2-3 łyżki migdałów w słupkach/płatkach
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego (pomarańczowy)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyciągamy ją i od razu przekładamy do miski z lodem.
Migdały krótko prażymy na suchej patelni.
Na talerzach rozkładamy roszponkę, układamy truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki, dodajemy pokrojoną fasolkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy kiełkami.
Ocet łączymy za pomocą rózgi ze stopniowo wlewaną oliwą. Skrapiamy sałatkę, posypujemy ją rozkruszonym w dłoniach serem i słupkami migdałów. Serwujemy na przystawkę lub lekki lunch.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA