Tomasz Jakubiak

Ryż po warszawsku


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

odsłon: 64

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g ugotowanego ryżu (al dente)

500 g pieczeni wołowej

250 ml przecieru pomidorowego

½ szklanki bulionu warzywnego

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta ziaren jałowca

ząbek czosnku

garść orzechów włoskich

garść natki pietruszki

puszka groszku

starty ser

2 łyżki masła

 

Sałatka z kiszonek:

2 kiszone pomidory

3 konserwowe patisony

kiszona rzepa

3-4 kiszone rzodkiewki

2-3 ząbki czosnku marynowanego z chili

natka pietruszki

pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Do średniego garnka wlej przecier pomidorowy i bulion. Wszytko gotuj na małym ogniu. Gdy płyny się połączą, dodaj przyprawy - sól, pieprz, jałowiec i gałkę muszkatołową. Następnie dodaj pozostałe składniki: ryż, kawałki pieczeni, groszek, orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i przełóż do wysmarowanej masłem brytfanki.
Wierzch obsyp startym serem. Ryż zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
Przygotuj szybką sałatkę z kiszonych warzyw.
Kiszone pomidory, konserwowe patisony, kiszoną rzepę, kiszone rzodkiewki, czosnek marynowany z chili, natkę pietruszki pokrój i przełóż do miseczki. Warzywa dopraw pieprzem i wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina szmurowana z kluskami szorymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.