Puree ziemniaczane

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Puree ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

5 łyżek masła

1 szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umyj dokładnie ziemniaki, włóż je do garnka z zimną wodą, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj je na średnim ogniu pół godziny, aż będą miękkie. Gorące ziemniaki obierz ze skórki i przetrzyj przez praskę lub utłucz - jeżeli ziemniaki będą zimne, puree się nie uda. Podgrzej mleko i wlej gorące do ziemniaków, postaw z powrotem na gazie, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.

powrót

Podobne przepisy

Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Fasolka szparagowa z jajkami przepiórczymi i orzeszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.