Puree ziemniaczane

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Puree ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

5 łyżek masła

1 szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umyj dokładnie ziemniaki, włóż je do garnka z zimną wodą, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj je na średnim ogniu pół godziny, aż będą miękkie. Gorące ziemniaki obierz ze skórki i przetrzyj przez praskę lub utłucz - jeżeli ziemniaki będą zimne, puree się nie uda. Podgrzej mleko i wlej gorące do ziemniaków, postaw z powrotem na gazie, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.

powrót

Podobne przepisy

Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.