Puree ziemniaczane

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Puree ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

5 łyżek masła

1 szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umyj dokładnie ziemniaki, włóż je do garnka z zimną wodą, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj je na średnim ogniu pół godziny, aż będą miękkie. Gorące ziemniaki obierz ze skórki i przetrzyj przez praskę lub utłucz - jeżeli ziemniaki będą zimne, puree się nie uda. Podgrzej mleko i wlej gorące do ziemniaków, postaw z powrotem na gazie, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.