Agnieszka Kręglicka

Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pstrągi

3 łyżki sklarowanego masła

3 łyżki masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

6 plasterków suszonej szynki

kieliszek białego wytrawnego wina

mąka

sól

pieprz

orzechy laskowe łuskane

 

Przygotowanie:

Orzechy rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 st.C, kiedy się uprażą i skórka lekko spuchnie i ściemnieje, wyjąć. Usunąć skórkę z orzechów, ocierając je w kuchennym ręczniku. Ostudzone orzechy grubo pokruszyć w moździerzu. Pstrągi wypatroszyć, oskrobać, odciąć płetwy (zostawić ogon) i usunąć kręgosłupy wraz z ośćmi. Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Zwinąć kilka plasterków szynki i włożyć je do brzucha pstrągom, spiąć wykałaczką. Rozgrzać sklarowane masło na patelni i usmażyć pstrągi na złoto z obu stron. Zdjąć ryby z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać trochę białego wina na patelnię, zagotować i poczekać, aż odparuje. Na patelnię dodać 2-3 łyżki masła, rozpuścić, dodać posiekaną natkę pietruszki i pokruszone orzechy laskowe, podsmażyć. Masłem orzechowym polać pstrągi.

powrót

Podobne przepisy

Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.