Tomasz Jakubiak

Pikantne leczo z soczewicą, kiełbasą lisiecką i bakłażanem z plackiem puri


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe

odsłon: 7519

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

leczo:

bakłażan

papryka żółta

papryka czerwona

kabaczek średniej wielkości

czerwona cebula

1,5 kg dojrzałych pomidorów

4 ząbki czosnku

30 dag kiełbasy lisieckiej

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka papryczka chili w płatkach

4 goździki

pół łyżeczki fenkułu

pół łyżeczki kopru włoskiego

olej do smażenia

szklanka zielonej soczewicy

sól, pieprz

szklanka bulionu warzywnego

placek puri:

1 kubek mąki pszennej

1 kubek mąki pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki soli

łyżeczka chili

2 łyżki oleju roślinnego

7-8 łyżek wody

olej do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa i kiełbasę pokrój w średnią kostkę. Na patlnie wlej olej i dodaj przyprawy: kmin rzymski, papryczkę chili w płatkach, gozdziki, fenkuł i koper włoski. Przyparwy podsmaż na małym ogniu tak żeby się nie spaliły. Na oleju przesmaż warzywa i kiełbasę. Dopraw całośc solą. Na koniec dodaj soczewicę i pomidory. Całość podlej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogdniu przez godzinę.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, chili, olej i wodę. Wyrób ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkuj cieńskie placki i smaż je na głębokim tłuszczu.
Leczo podawaj z plackami.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.