Lucinda Scala  Quinn

Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

1 szklanka maślanki

1 łyżka musztardy Dijon

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki ostrej papryki

1 kg filetów z kurczaka, bez skóry, pociętych na paski równej grubości

2 szklanki startego suchego chleba z pełnego przemiału

oliwa do polania



Sos:

⅓ szklanki maślanki

3 łyżki gęstego jogurtu 2%

1 łyżka szczypiorku, posiekanego

¼ łyżeczki soli



Do podania:

4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki

małe, środkowe listki rzymskiej sałaty (z 2 główek)

ostry sos do smaku



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać nieco powyżej 200 stopni C. Przygotować blaszkę do pieczenia. Wymieszać maślankę, musztardę, sól i ostrą paprykę. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać i po kolei panierować w tartym chlebie. Przycisnąć panierkę, żeby się trzymała. Przekładać na blaszkę. Polać oliwą. Piec na złoty kolor, ok. 15 minut. Posypać solą. W tym czasie wymieszać sos: maślankę, jogurt, szczypiorek i sól. Można dodać 1 łyżeczkę rozkruszonego sera pleśniowego. Podawać kurczaka z sosem maślankowym, selerem, sałatą i ostrym sosem do polania.



Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”



powrót

Podobne przepisy

Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.