Annabel  Langbein

Ossobuco


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Ossobuco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

8 kawałków giczy cielęcej

kilka łyżek mąki do obsypania mięsa

sól i świeżo mielony pieprz

kilka łyżek oliwy do smażenia

4 plastry bekonu

2 cebule

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

6 ząbków czosnku

2 papryczki chili

skórka starta z dwóch cytryn

1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego

2 łyżeczki listków rozmarynu

½ szklanki białego wytrawnego wina

400 gramów pokrojonych pomidorów z puszki

1 litr wywaru drobiowego lub cielęcego

sok z dwóch cytryn



Przygotowanie:

Mięso obsypać mąką, doprawić solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać w dużym rondlu z grubym dnem. Mięso obsmażać partiami do zrumienienia, wyjąć. Bekon, cebule, marchewki i selera pokroić drobno. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Chili posiekać. Na pozostałą w rondlu oliwę wrzucić bekon, przesmażyć. Dodać pokrojone warzywa, zamieszać. Dodać skórkę cytrynową. Ziarna kopru włoskiego i rozmaryn drobno posiekać, dodać do warzyw. Dusić 10 minut. Dodać wino, pomidory, wywar, sok z cytryn. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zagotować sos i włożyć obsmażone mięso, które musi być nim w pełni zakryte. Przykryć, zmniejszyć ogień na minimalny, gotować 2 godziny. Podawać posypane gremolatą.





@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.