Michael  Smith

(odc.102) brązowy ryż z jabłkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.102)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.102) brązowy ryż z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

obrana i pokrojona

2 jabłka

obrane i pokrojone

2 szklanki brązowego ryżu

1/2 łyżeczki cynamonu

4 szklanki wody

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W małym garnku smażyć cebulę na oliwie na średnim ogniu, do czasu aż się przyrumieni, około 5 minut. Dodać jabłka, ryż, cynamon, wodę – doprawić i dobrze zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelną pokrywką. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować do czasu aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki, około 45 minut. Nie zdejmując pokrywki, wyłączyć płomień, pozwolić ryżowi odpocząć przynajmniej 10 minut przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Studencki kubek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.