Naleśniki pancakes z jabłkami

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Naleśniki pancakes z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 duże jajka

300 g mąki z proszkiem do pieczenia

150 g cukru granulowanego lub zwykłego

100 ml mleka

1 łyżka oleju słonecznikowego



jabłka:

50 g masła

cukier puder do smaku

3 obrane pokrojone jabłka

nieco adwokata do smaku



Przygotowanie:

W dużym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier i mleko i ubijamy na gładką masę. Ciasto powinno być gęstsze niż przy typowych naleśnikach – ma wolno spływać z łyżki. Na patelni z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzewamy olej słonecznikowy. Dużą łyżką nakładamy ciasto, pozostawiając każdemu naleśnikowi sporo miejsca. Kiedy na powierzchni naleśników zaczną pojawiać się bąbelki, przerzucamy je na drugą stronę. W razie potrzeby zmniejszamy gaz, żeby zbytnio ich nie zrumienić. Znów je przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Jeśli smażymy ich więcej, pamiętajmy, że utrzymują ciepło tylko około 15 minut. W niewielkim rondlu rozgrzewamy masło. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodajemy do masła cukier puder i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy do masła jabłka i od czasu do czasu mieszając, dusimy, aż zmiękną i się zrumienią. Wlewamy połowę adwokata i redukujemy. Podajemy naleśniki z jabłkami, skropione adwokatem.

powrót

Podobne przepisy

Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.