Anna Olson

Markizy z czekoladą i pianką marshmallow


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Markizy z czekoladą i pianką marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 prostokątnych herbatników typu digestive

200 g masła

2/3 ubitej szklanki brązowego cukru

½ ubitej szklanki złocistego cukru

½ szklanki mleka 2%

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1¼ szklanki pokruszonych herbatników typu digestive

2½ szklanki czekolady deserowej

posiekanej

3 szklanki małych pianek marshmallow

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC i natłuścić kwadratową foremkę o boku 20 cm. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia tak, żeby wystawał ponad dwie równoległe krawędzie foremki. Wyłożyć dno foremki herbatnikami, łamiąc je gdy trzeba. Stopić w rondlu masło, dodać cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć rondel z ognia, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać. Połową powstałej pasty polać herbatniki w foremce. Na wierzch wsypać 1/3 pianek marshmallow i rozłożyć je równomiernie. Posypać pianki 1/3 posiekanej czekolady. Przykryć wszystko kolejną warstwą herbatników. Powtórzyć powyższe czynności. Zapiekać przez 12 min, aż pianka na wierzchu delikatnie zbrązowieje. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.