Tomasz Deker

Makaroniki z kremem karmelowym


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1667

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g maki migdałowej

300 g cukru pudru

2 białka

2 łyżki paleniaka (karmelu) lub innego spożywczego barwnika

 

Beza:

150 g cukru

40 ml wody

2 białka

 

Krem karmelowy:

½ szklanki cukru

szkanka śmietany 30% lub 36%

2 łyżki masła

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

W mikserze wymieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodaj białka. Następnie dodaj paleniak (karmel) lub inny barwnik spożywczy.
Przygotuj syrop cukrowy. W rondelku połącz 150 gramów cukru i 40 ml wody i gotuj syrop do uzyskania temperatury 128 stopni.
W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek powoli cienką stróżką wlewaj syrop cukrowy i ubijaj bezę do ostudzenia.
Gotową bezę dodaj do masy migdałowej i wszystko dokładnie mieszaj do momentu, aż masa nie stanie się lekko luźna.
Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką szprycuj na matę silikonową małe makaroniki. Na koniec oprósz je pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Makaroniki odstaw na 2 godziny do wysuszenia, a następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15-20 min.
Przygotuj krem karmelowy. W rondlu rozpuść cukier. Następnie dolej do niego ciepłą śmietanę i mieszaj cały czas. Na koniec dodaj porcję masła i szczyptę soli morskiej. Karmel przełóż do lodówki na 30 minut.
Makaroniki przełóż kremem karmelowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.