Marta Dymek

Krem ziemniaczany z wędzoną ciecierzycą


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

odsłon: 1744

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

1 jabłko

4 ziela angielskie

4 liście laurowe

olej

12 niedużych ziemniaków

3 szklanki dobrego bulionu warzywnego

1 szklanka mleka roślinnego

gałka muszkatołowa

sól i czarny pieprz

 

Wędzona ciecierzyca:

1 puszka ciecierzycy

1 łyżeczka papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka syropu klonowego

mała szczypta soli

oliwa

 

Przygotowanie:

Cebulę i jabłko obrać, i pokroić w półksiężyce lub w większe kawałki.
Na dnie garnka rozgrzać olej i wrzucić przyprawy. Następnie dodać cebulę i jabłko. Co jakiś czas zamieszać, żeby nic nie przywarło do naczynia.
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaka. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Z garnka wyjąć przyprawy, dodać ziemniaki i dalej wszystko podsmażać przez minimum 5 minut. Cały czas mieszać.
Następnie dodać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować około 25-30 minut, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że nie będą sprawiać problemów przy blendowaniu.
W międzyczasie przygotować smażoną ciecierzycę z wędzoną papryką.
Na dnie patelni rozgrzać olej. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić dobrze osuszoną ciecierzycę. Podsmażać ją do momentu uzyskania złotej skórki. Dodać pozostałe przyprawy i mieszać do połączenia wszystkich składników.
Gdy ziemniaki będą się rozpadać to znaczy, że można zupę zblendować na gładki krem. Pod koniec dolać roślinne mleko, najlepsze będzie z orzechów laskowych lub sojowe. Doprawić gałką muszkatołową i solą, i ponownie zblendować.
Gotowy krem przełożyć do miseczek i podawać z wędzoną ciecierzycą.

powrót

Podobne przepisy

Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krupnik z obierek ziemniaczanych
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem z selera i papierówki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Wegańskie zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.