Ricardo Larrivee

Krem karmelowy


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki karmelu:

125 ml cukru

2 łyżki stołowe wody



Składniki kremu:

180 ml cukru

2 łyżki stołowe wody

500 ml gorącej śmietany 35%

310 ml gorącego mleka

6 żółtek

2 białka



Przygotowanie:

Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 150°C.



Przygotowanie karmelu:

W rondelku rozgrzewaj cukier i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. W tym czasie podgrzej formę do babki z kominem o średnicy 24 cm. Silikonowym pędzelkiem wysmaruj jej wnętrze karmelem.



Przygotowanie kremu:

W rondlu podgrzej połowę cukru i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę. Podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wlej mleko. W misce ubij jaja z ¼ cukru. Wlej do gorącego mleka ze śmietaną, cały czas ucierając. Przecedź przez gęste sito. Przelej do formy. Na dno brytfanny połóż lnianą ściereczkę. Wstaw foremkę, wlej tyle wrzątku, żeby woda doszła do połowy wysokości foremki. Trzymaj krem w piekarniku aż się zetnie, czyli przez godzinę i 15 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika. Poczekaj, aż krem wystygnie i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem przesuń nożem dookoła, żeby krem łatwo wyszedł z formy. Wyłóż na półmisek. Podawaj zimny.



@ Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.