Ricardo Larrivee

Krem karmelowy


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki karmelu:

125 ml cukru

2 łyżki stołowe wody



Składniki kremu:

180 ml cukru

2 łyżki stołowe wody

500 ml gorącej śmietany 35%

310 ml gorącego mleka

6 żółtek

2 białka



Przygotowanie:

Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 150°C.



Przygotowanie karmelu:

W rondelku rozgrzewaj cukier i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. W tym czasie podgrzej formę do babki z kominem o średnicy 24 cm. Silikonowym pędzelkiem wysmaruj jej wnętrze karmelem.



Przygotowanie kremu:

W rondlu podgrzej połowę cukru i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę. Podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wlej mleko. W misce ubij jaja z ¼ cukru. Wlej do gorącego mleka ze śmietaną, cały czas ucierając. Przecedź przez gęste sito. Przelej do formy. Na dno brytfanny połóż lnianą ściereczkę. Wstaw foremkę, wlej tyle wrzątku, żeby woda doszła do połowy wysokości foremki. Trzymaj krem w piekarniku aż się zetnie, czyli przez godzinę i 15 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika. Poczekaj, aż krem wystygnie i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem przesuń nożem dookoła, żeby krem łatwo wyszedł z formy. Wyłóż na półmisek. Podawaj zimny.



@ Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.