Marieta  Marecka

Klopsiki w sosie pieczarkowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Klopsiki w sosie pieczarkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

8 pieczarek

cebula

ok. 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

koperek

sól, pieprz

1 bułka namoczona w mleku

śmietana

mąka

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

Przygotowanie:

Bułkę odciskamy z mleka, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy całość solą, pieprzem, drobno skrojonym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dłońmi masę. W rondelku podsmażamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i przesmażamy razem. Bulion podgrzewamy i wkładamy do niego uformowane klopsiki. Po chwili dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami. Gotujemy do czasu, aż klopsy będą dogotowane w środku. Sos można zagęścić mąką rozrobioną ze śmietaną. Wtedy w miseczce rozcieramy 2-3 łyżki śmietanki z 1 czubatą łyżką mąki. Dolewamy do masy po trochu bulionu spod klopsików i jak się masa ogrzeje przelewamy ją do klopsów. Podajemy posypane natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 19

28.11.2017 16:08

CYTUJ

Bulion warzywny lub drobiowy, który zaleca autorka zamieniam w tym przepisie bulionem grzybowym ze szklanej buteleczki od Krakusa. Domowo smakuje i jest mocno grzybowy więc podkręca smak, o który chodzi w tej potrawie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.