Annabel  Langbein

Jabłka smażone w cieście z cynamonem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka smażone w cieście z cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kilka jabłek

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

½ szklanki mleka

1 jajko

skórka starta z jednej pomarańczy

¼ łyżeczki cynamonu

łyżeczka ekstraktu waniliowego

olej do smażenia



Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej ubić widelcem mleko z jajkiem. Dodać skórkę z pomarańczy. Przelać do suchych składników. Wymieszać. Dodać cynamon i wanilię. Wymieszać. Jabłek nie obierać. Pokroić w cienkie słupki bez gniazd nasiennych. Jabłka wrzucać porcjami do ciasta. Wyjmować łyżką i smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Smażyć około dwóch minut. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać na papierowym ręczniku lub kratce.

Podawać na ciepło posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.