Sophie Grigson

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. ½ kg fasoli różnych gatunków

1 marchewka

2 cebule

2 łodygi selera naciowego

3 grube plastry pancetty albo boczku

1 łyżka suszonego oregano

1 czubata łyżka nasion kminu rzymskiego

1 mały kieliszek wytrawnego sherry

2 puszki pomidorów w kawałkach

sok z ½ cytryny

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godz. Związać przyprawy długim kawałkiem białego sznurka w bouquet garni. Na patelni delikatnie podsmażyć na oliwie pokrojoną w niewielkie kawałki marchewkę, cebule i seler naciowy z bouquet garni. Odcedzić fasolę i zalać ponownie świeżą zimną wodą tak, żeby znajdowała się 5 – 8 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i gotować 2 – 3 godziny, aż fasola zmięknie. Fasolę solimy, kiedy jest już miękka. Dodać podsmażone warzywa z pancettą / boczkiem, doprawić oregano i kminem rzymskim. Dolać sherry i sok z cytryny, dodać pomidory. Posolić do smaku (sporo – fasola chłonie sól) i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 30 min. Rozgnieść łyżką o ściankę garnka część ziaren fasoli, żeby zagęścić zupę.
Pokroić na niewielkie kawałki awokado i dymkę, posiekać kolendrę i papryczkę chilli.
Wyjąć bouquet garni i podawać zupę posypaną kawałkami awokado, dymki i chilli oraz posiekaną kolendrą. Skropić każdą porcję sokiem z ¼ limonki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.