Sophie Grigson

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. ½ kg fasoli różnych gatunków

1 marchewka

2 cebule

2 łodygi selera naciowego

3 grube plastry pancetty albo boczku

1 łyżka suszonego oregano

1 czubata łyżka nasion kminu rzymskiego

1 mały kieliszek wytrawnego sherry

2 puszki pomidorów w kawałkach

sok z ½ cytryny

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godz. Związać przyprawy długim kawałkiem białego sznurka w bouquet garni. Na patelni delikatnie podsmażyć na oliwie pokrojoną w niewielkie kawałki marchewkę, cebule i seler naciowy z bouquet garni. Odcedzić fasolę i zalać ponownie świeżą zimną wodą tak, żeby znajdowała się 5 – 8 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i gotować 2 – 3 godziny, aż fasola zmięknie. Fasolę solimy, kiedy jest już miękka. Dodać podsmażone warzywa z pancettą / boczkiem, doprawić oregano i kminem rzymskim. Dolać sherry i sok z cytryny, dodać pomidory. Posolić do smaku (sporo – fasola chłonie sól) i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 30 min. Rozgnieść łyżką o ściankę garnka część ziaren fasoli, żeby zagęścić zupę.
Pokroić na niewielkie kawałki awokado i dymkę, posiekać kolendrę i papryczkę chilli.
Wyjąć bouquet garni i podawać zupę posypaną kawałkami awokado, dymki i chilli oraz posiekaną kolendrą. Skropić każdą porcję sokiem z ¼ limonki.

powrót

Podobne przepisy

Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem dyniowo-pomarańczowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.