Jennifer  Paterson

Gambas en gabardinas


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gambas en gabardinas
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g surowych krewetek tygrysich

w skorupkach

olej do głębokiego smażenia

85 g mąki

sól

3 łyżki stopionego masła

ostra papryka

185 ml letniej wody

białko z 1 jaja

450 g gotowego ciasta filo

stopione masło

pasta jalapeno

20 surowych

obranych krewetek tygrysich

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj ciasto przez zmieszanie ze sobą wszystkich składników, z wyjątkiem białka jajka, aż będzie gładkie, a następnie odstaw, by odpoczęło. Obierz krewetki, usuwając z grzbietu czarną żyłkę. Nagrzej olej do 190 stopni C. Ubij białko na sztywną pianę i wmieszaj w ciasto. Trzymając kolejne krewetki za ogon zamocz je w cieście, a następnie zanurz w oleju. Smaż 30 sek. lub do uzyskania złotobrązowego zabarwienia. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Podawaj natychmiast z cząstką cytryny.
Pamiętaj, że ciasto filo staje się kruche po wyschnięciu, dlatego zaraz po rozpakowaniu musisz je przykryć wilgotną ściereczką. Nasmaruj arkusz ciasta stopionym masłem i umieść porcyjkę pasty jalapeno, krewetkę i przyprawy do smaku. Zawiń ją w arkusz ciasta i umieść paczuszkę szwem w dół na lekko nasmarowanej blasze do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku przez 20 min lub gdy zawiniątka przybiorą złotobrązowe zabarwienie.

powrót

Podobne przepisy

Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.