Ricardo Larrivee

Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 małych lub średnich porów

3 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki

310 ml wywaru drobiowego

1 gałązka świeżego tymianku

1 liść laurowy

1 goździk

75 ml octu z cydru

1 żółtko

1,5 łyżeczki musztardy dijon

75 ml oliwy

sól i pieprz

1 zielone jabłko przecięte na pół i poszatkowane

 

 

Przygotowanie:


Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij ciemnozieloną część porów. Białą i jasnozieloną przedziel na pół. Na blasze ułóż selery i pory. Dolej wywar, dodaj tymianek, liść laurowy, goździk. Dosyp sól i pieprz. Przykry folią aluminiową. Piecz przez 30 minut. Wyjmij selery, odłóż na bok. Piecz przez 10 minut. Wyjmij pory i schłódź. Przecedź wywar przez sito. W rondelku odparuj 75 ml wywaru, aż zostaną trzy łyżki stołowe. Schłódź. W misce utrzyj trzepaczką wywar, żółtko i musztardę. Wlewaj oliwę cienkim strumieniem, cały czas ucierając. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż jabłka i warzywa na półmisku, polej winegretem.

powrót

Podobne przepisy

Sałata lodowa po chińsku
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka mix sałat
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka nicejska z fenkułem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.