Delia  Smith

Dopiaza, czyli curry mięsno-cebulowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dopiaza, czyli curry mięsno-cebulowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram wołowej łopatki

mieszanka nasion kolendry

kopru włoskiego

kminu rzymskiego i kardamonu

sproszkowana kozieradka i kurkuma

czosnek

świeży imbir

zielone chilli

pół kilo cebuli

2 średnie pomidory

10 dag skondensowanego miąższu kokosowego

150 ml jogurtu naturalnego

sok z limonki

liście kolendry

 

 

Przygotowanie:


Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i prażymy parę minut. Gorące przyprawy wsypujemy do moździerza i dokładnie miażdżymy.
Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy kilka minut z czosnkiem i chilli. Dodajemy pokrojone w kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso. Mieszamy je z cebulą, dodajemy zmiażdżone i sproszkowane przyprawy, posiekany imbir oraz obrane ze skórki i posiekane pomidory. Miąższ kokosowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do curry. Dodajemy jogurt. Wszystko razem mieszamy i gotujemy dwie godziny na małym ogniu. Tuż przed podaniem dodajemy świeży sok z limonki oraz garstkę liści kolendry. Serwujemy z ryżem basmati.

powrót

Podobne przepisy

Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.