Anna Olson

Creme fraiche


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme fraiche
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka maślanki

 

 

Przygotowanie:


W plastykowym naczyniu zmieszać śmietanę z maślanką i przykryć szczelnie kawałkiem folii plastykowej. Wstawić naczynie do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (w pobliżu kuchenki lub grzejnika). Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstawić plastykowe naczynie do lodówki. Zdejmować z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki.

powrót

Podobne przepisy

Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Stokrotka12

postów: 2

24.04.2013 18:43

CYTUJ

Bigzofia nic dziwnego,że nie wyszedł. W przepisie jest błąd. Nie szklanka maślanki a łyżka. Ostatnio notowałam z programu.Jednak nie miałam pewności 2 czy jedna bo za późno załapałam,że w tym odcinku jest podany przepis na creme fraiche. Znalazłam na innej stronie,że 2 łyżki. Ale 2 czy jedna to i tak powinien wyjść. Szklanka to zdecydowanie za dużo :)

#maxim

19.01.2012 19:39


CYTUJ

creme fraiche nie nadaje sie do ubijania

#bigzofia

06.08.2011 16:57


CYTUJ

mieszanina się rozwarstwiła, tak jak w przepisie, ale w creme fraiche były grudki, które pozostały nawet po ubiciu i ostatecznie krem robiony na creme fraiche z tego przepisu nie wyszedł tak, jak powinien

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.