Anna Olson

Creme fraiche


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme fraiche
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka maślanki

 

 

Przygotowanie:


W plastykowym naczyniu zmieszać śmietanę z maślanką i przykryć szczelnie kawałkiem folii plastykowej. Wstawić naczynie do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (w pobliżu kuchenki lub grzejnika). Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstawić plastykowe naczynie do lodówki. Zdejmować z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki.

powrót

Podobne przepisy

Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Stokrotka12

postów: 2

24.04.2013 18:43

CYTUJ

Bigzofia nic dziwnego,że nie wyszedł. W przepisie jest błąd. Nie szklanka maślanki a łyżka. Ostatnio notowałam z programu.Jednak nie miałam pewności 2 czy jedna bo za późno załapałam,że w tym odcinku jest podany przepis na creme fraiche. Znalazłam na innej stronie,że 2 łyżki. Ale 2 czy jedna to i tak powinien wyjść. Szklanka to zdecydowanie za dużo :)

#maxim

19.01.2012 19:39


CYTUJ

creme fraiche nie nadaje sie do ubijania

#bigzofia

06.08.2011 16:57


CYTUJ

mieszanina się rozwarstwiła, tak jak w przepisie, ale w creme fraiche były grudki, które pozostały nawet po ubiciu i ostatecznie krem robiony na creme fraiche z tego przepisu nie wyszedł tak, jak powinien

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.