Ciasto piaskowe

Przepis z programu Martha piecze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto piaskowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 miarki przesianej mąki tortowej

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki proszku do pieczenia

340 gramów masła w temperaturze pokojowej

2 ¾ miarki cukru

8 jajek w temperaturze pokojowej

1 miarka mleka w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki esencji waniliowej

skórka z jednej cytryny (dowolnie)

lukier cytrynowy (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie wąskie formy. Odstawiamy. Dwukrotnie przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Ucieramy mikserem masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka. Wsypujemy mąkę naprzemiennie z mlekiem i esencją waniliową. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy skórkę z cytryny. Krótko mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanych form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto w formie przez 10 minut. Później przekładamy ciasto na tacę i całkowicie studzimy. Polewamy wierzch ciasta lukrem cytrynowym.

powrót

Podobne przepisy

Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.