Chleb na sodzie

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb na sodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g zwykłej mąki pszennej

250 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

420 ml maślanki

mąka razowa do posypania



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Wsypujemy suche składniki do miski, mieszamy, wlewamy maślankę i mieszamy wszystko razem, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto, uklepujemy i formujemy w kulę, lekko ściskając spód, by naciągnąć jej wierzch. Posypujemy mąką, przyklepujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy boki na krzyż i ciasno zsuwamy ćwiartki do siebie. Oprószamy mąką. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z winogronami i rozmarynem
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:43

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.