James  Martin

Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

surowy tuńczyk (długi

świeży filet zwany „polędwicą”)

olej arachidowy lub inny olej roślinny do smażenia

100g rukoli

1 szalotka

3 ząbki czosnku

1 nieduża cytryna

2-3 łyżki oliwy bazyliowej

sól

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Tuńczyka schładzamy w lodówce, żeby łatwiej go było pokroić. Bardzo ostrym nożem kroimy mięso w cieniutkie plasterki. Układamy je na talerzu (7 plasterków na porcję). W głębokim tłuszczu smażymy na rumiano cienkie plasterki szalotki i czosnku. Osączamy je na papierowym ręczniku i solimy. Pół cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i dzielimy na cząstki. Rukolę polewamy oliwą bazyliową i sokiem z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Układamy ją na plasterkach tuńczyka, kładziemy na wierzch kawałeczki cytryny oraz smażony czosnek i szalotkę. Na koniec doprawiamy jeszcze oliwą bazyliową.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w sosie maślanym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.