Burger z boczkiem i serem

Przepis z programu Ideał (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Burger z boczkiem i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Na burger:

500 g chudej mielonej wołowiny

70 g świeżej tartej bułki

1 drobno posiekana szalotka

2 łyżki kaparów, opłukanych i posiekanych

2 ciabatty lub bułki do burgerów

4 plastry wędzonego boczku

2 plastry cheddaru

1 pomidor pokrojony w plastry

2-3 listki sałaty



Na sos:

olej do smażenia

2 czerwone cebule, drobno posiekane

10 pomidorów, drobno posiekanych

150 g cukru demerara

150 ml czerwonego octu winnego

1 laska cynamonu

tabasco do smaku



Przygotowanie:

Burgery: w dużej misce połącz mielone mięso z tartą bułką, szalotką i kaparami. Obficie dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Uformuj kotleciki i na kilka godzin włóż do lodówki.

Sos pomidorowy: na patelni rozgrzej nieco oleju i smaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, ocet, cynamon i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Dopraw tabasco, solą, pieprzem i odstaw do ostudzenia.

Wlej nieco oleju na patelnię i rozgrzej do średniej temperatury. Smaż kotleciki 5-6 minut z każdej strony lub wedle gustu. W międzyczasie podgrzej bułki w piekarniku, a boczek usmaż na chrupko.

Połóż ser na kotlecikach i umieść pod opiekaczem, aż ser zacznie się topić.

Spodnią połowę bułki posmaruj sosem, połóż na niej plaster pomidora, następnie kotlecik, drugi plaster pomidora, sałatę i boczek. Przyszpil drewnianym patyczkiem do szaszłyków i podaj z sosem pomidorowym.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.