Bułeczki z maślanką

Przepis z programu Martha piecze (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Bułeczki z maślanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 miarki mąki plus mąka do zagniatania ciasta

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1 czubata łyżka gruboziarnistej soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

230 gramów pokrojonego zimnego masła

4 łyżki świeżych posiekanych ziół: koperku

rozmarynu i szczypiorku (dowolnie)

11/2 miarki maślanki

wstrząśniętej plus maślanka do posmarowania bułeczek

wiejska szynka

do podania

sos musztardowy Brook (według przepisu)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Odstawić.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wsypać połowę suchych składników do miksera. Dodać masło i wymieszać aż składniki się połączą. Kawałki masła powinny pozostać widoczne. Przełożyć mieszaninę do suchych składników. Dodać zioła. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Zrobić zagłębienie w środku ciasta. Powoli wlać maślankę mieszając drewnianą łyżką aż powstaną spore grudki ciasta. Ciasto nie powinno utworzyć kuli. Przełożyć mieszaninę na oprószony mąką blat. Zanurzyć ręce w mące i zagnieść ciasto. Uformować kwadrat o boku 20 cm. Ostrym nożem wyciąć 5-centymetrowe kwadratowe bułeczki. Przełożyć bułeczki na przygotowane blachy. Zachować 5-centymetrowe odstępy. Piec aż bułeczki zyskają złoto-brązowy kolor, przez 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.