Bill Granger

Bułeczki z jajecznicą i bekonem oraz pikantnym reliszem pomidorowym


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Bułeczki z jajecznicą i bekonem oraz pikantnym reliszem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże plastry bekonu

przekrojone na pół

jajka

125 ml śmietany

szczypta soli

łyżka masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze położyć bekon. Piec przez 10 minut, aż będzie chrupiący. Zdjąć, osączyć na ręczniku kuchennym. W czasie, kiedy bekon się piecze, rozrzepać jajka ze śmietaną i solą. Roztopić masło na patelni teflonowej na dużym ogniu, uważając, by nie zaczęło się przypalać. Wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, smażyć około 20 sekund, aż masa zacznie się ścinać przy krawędzi. Drewnianą łyżką przegarniać jajecznicę delikatnie od krawędzi ku środkowi patelni. Smażyć około 20 sekund, ponownie przegarnąć. Zdjąć jajka z ognia w momencie, kiedy są już prawie ścięte (pamiętając o tym, że zetną się bardziej „we własnym cieple” jeszcze po zdjęciu patelni z ognia).
Do przekrojonych bułeczek włożyć po dwa kawałki bekonu, nałożyć trochę jajecznicy, kilka listków rukoli i łyżkę reliszu pomidorowego.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.