Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g polędwicy wołowej, pokrojonej w 1 cm kostkę

25 g masła

1 cebula, pokrojona w cienkie półtalarki

250 g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki

1 łyżka musztardy Dijon

400 ml bulionu wołowego

1 łyżka oleju roślinnego

2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka brandy (opcjonalnie)

posiekana natka pietruszki, do podania

sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Posyp mięso solą i pieprzem, odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż cebulę, smaż przez 2 min, dołóż pieczarki, smaż do miękkości. Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie.
Wlej wywar i podgrzewaj na małym ogniu, aż odparuje mniej więcej w połowie. Wymieszaj ze śmietaną, odstaw na kilka minut.
Na drugiej patelni rozgrzej olej. Kiedy dojdzie niemal do temperatury dymienia, włóż mięso. Smaż, cały czas mieszając, tak, by mięso się podrumieniło ze wszystkich stron, nie dłużej niż minutę.
Możesz też je flambirować – wlej brandy i przechyl patelnię, by alkohol zajął się ogniem. Wymieszaj, uważając na twarz i włosy. Wstaw sos z pieczarkami i cebulą na ogień, włóż usmażone mięso. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp natką pietruszki i podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.