Jola Słoma

Bób i szparagi na kolorowym ryżu


Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 3015

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka bobu

1/2 pęczka szparagów

1 łyżeczka kminku mielonego

1 łyżeczka curry

szczypta soli

kilka liści świeżej bazylii

1 łyżka słodu ryżowego

1 łyżka oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli

czerwony pieprz do dekoracji

 

Dodatkowo

1 szklanka ugotowanego ryżu basmati i ryżu czerwonego

1 łyżka sezamu

1 łyżka słonecznika

1 łyżka pestek dyni

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, sezam i dynię. Gdy nasiona zaczną strzelać dodajemy ryż i łyżkę oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli. Smażymy przez chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy sos sojowy. Bób i obrane, pokrojone szparagi z przyprawami oraz melasą smażymy na oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Na talerzach kładziemy ryż oraz bób ze szparagami, posypujemy posiekaną bazylią i utłuczonym czerwonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panir z salsą pomidorową
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka jarzynowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.