Jola Słoma

Bób i szparagi na kolorowym ryżu


Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 2910

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka bobu

1/2 pęczka szparagów

1 łyżeczka kminku mielonego

1 łyżeczka curry

szczypta soli

kilka liści świeżej bazylii

1 łyżka słodu ryżowego

1 łyżka oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli

czerwony pieprz do dekoracji

 

Dodatkowo

1 szklanka ugotowanego ryżu basmati i ryżu czerwonego

1 łyżka sezamu

1 łyżka słonecznika

1 łyżka pestek dyni

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, sezam i dynię. Gdy nasiona zaczną strzelać dodajemy ryż i łyżkę oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli. Smażymy przez chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy sos sojowy. Bób i obrane, pokrojone szparagi z przyprawami oraz melasą smażymy na oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Na talerzach kładziemy ryż oraz bób ze szparagami, posypujemy posiekaną bazylią i utłuczonym czerwonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.