Antony Worrall Thompson

80.dressing z niebieskiego sera dojrzewającego


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

80.dressing z niebieskiego sera dojrzewającego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dressingu

50g pokruszonego, niebieskiego sera dojrzewającego typu rokfor (część należy odłożyć do posypania cykorii)

2 łyżki stołowe octu z białego wina lub cydru

3 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich lub laskowych

3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

nieco soku z cytryny

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku



Składniki sałatki

liście z 2 cykorii



Przygotowanie

Wszystkie składniki dressingu zmiksować w robocie kuchennym. Dolać dość soku z cytryny, żeby zaostrzyć smak. Doprawić solą i pieprzem. Liście cykorii ułożyć na półmisku, posypać pokruszonym serem i polać dressigiem. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.