Antony Worrall Thompson

14.zupa z czerwonej soczewicy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

14.zupa z czerwonej soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55g masła

1½ łyżki świeżo startego imbiru

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

kminu rzymskiego i chilli w proszku

½ łyżeczki curry w proszku i mielonej kolendry

2 cebule

drobno posiekane

1 pasternak

posiekany

1 łodyga selera naciowego

1kg marchewki

pokrojonej w plasterki

85g czerwonej soczewicy

przepłukanej

25g ryżu długoziarnistego

1.7 litra bulionu warzywnego

400ml mleka kokosowego (1 puszka)

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku z grubym dnem podgrzej masło, dodaj przyprawy i smaż na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj warzywa, wymieszaj i duś przez kolejne 8 minut. Dodaj soczewicę i ryż, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, lub aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę na gładko. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i kolendrę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.