Podstawowy biały ryż

Podstawowy biały ryż
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
  • 1½ łyżeczki grubej soli
  • 3 szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsypać ryż i sól do rondla średniej wielkości. Wlać wodę i zamieszać krótko, żeby ziarna rozłożyły się równomiernie na dnie. Nie mieszać zbyt intensywnie, bo wtedy z ziaren wydostaje się skrobia, a ryż po ugotowaniu jest kleisty. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu jak najbardziej zmniejszyć płomień. Przykryć garnek. Zostawić na co najmniej 20 minut, aż ziarna wchłoną cały płyn. Może to

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE