Pizza russela z opalanego drewnem pieca

Pizza russela z opalanego drewnem pieca
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pizza

Przepis



Ciasto:
3 kg niebielonej mąki chlebowej
1 kg mielonej na żarnach mąki razowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka stołowa soli
2.600 ml deszczówki (australijskiej) lub filtrowanej wody

Do obłożenia:
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
oliwa z oliwek
2 papryki
1 cukinia pokrojona w plasterki
garść drylowanych oliwek
4 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na blacie lub stolnicy mieszamy 2 rodzaje mąki z drożdżami i robimy kopczyk z wgłębieniem pośrodku. Połowę wody zagotowujemy, rozpuszczamy sól i dodajemy resztę wody (jeśli sypkie składniki są zimne, woda powinna być cieplejsza). Jedną ręką wlewamy wodę do wgłębienia, drugą łączymy ją z mąką.
Gdy ciasto jest już jednolite, ale wciąż mokre i kleiste – zaczynamy je zagniatać obiema rękami. Warto mieć pod ręką plastikową łopatkę do zdrapywania ciasta z blatu i dłoni. Wyrabiamy je, aż uzyska gładką, zwartą i plastyczną konsystencję. Gotowe ciasto wkładamy do naczynia o stromych ściankach – wiaderka, garnka. Jeśli jest zimno, ustawiamy je w ciepłym miejscu. Jeżeli bardzo zimno – w zlewie z ciepłą wodą. Przykrywamy folią posmarowaną oliwą i kocem (można użyć koca z izolacją termalną ze sklepu ze sprzętem kempingowym). Ciasto można wykorzystać od razu po zagnieceniu, ale będzie lepsze, gdy „odpocznie”. Po godzinie formujemy z niego kule i pozostawiamy na kolejne pół godziny, a następnie rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości 2 i pół centymetra.

Na wierzch pizzy:
Zrumieniamy cebulę na oliwie i odstawiamy. Kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry. Papryki kroimy na pół i czyścimy z pestek. Cukinię i paprykę układamy na blasze (paprykę – skórką do góry), obficie skrapiamy oliwą i pieczemy w gorącym piekarniku. Następnie obieramy paprykę ze skóry i kroimy. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę, na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę, plastry cukinii, kawałki papryki, oliwek, posypujemy natką, doprawiamy solą i pieprzem. Na powierzchni pizzy zostawiamy wolne miejsca – ciasto nie powinno być niczym przykryte, by upiekło się do samego spodu. Sekretem dobrej pizzy jest niewielka ilość składników – im mniej, tym lepiej.

© Maeve O\'Meara i Joanna Savill

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE