Pizza Margherita i pizza z serem kozim, fenkułem i kiełbaskami

Pizza Margherita i pizza z serem kozim, fenkułem i kiełbaskami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
13 godzin, 10 minut

Przepis

Składniki:
ciasto na pizzę:
1 łyżka oliwy (15 ml)
1 łyżka suszonych drożdży (15 ml)
1 łyżka cukru (15 ml)
1 łyżka soli (15 ml)
2 szklanki wody o temperaturze 46 ˚C (500 ml)
4½ szklanki mąki (1125 ml)

podstawowy sos marinara:
3 łyżki oliwy (45 ml)
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
8 szklanek pomidorków cherry, przekrojonych na pół (2l)
pęczek świeżego oregano, posiekany
sól i pieprz

pizza Margherita:
1 szklanka sosu marinara (250 ml)
1 mozzarella z bawolego mleka, pokrojona na kawałki
1½ szklanki dojrzałego sera Piave (dwunastomiesięcznego), startego (375 ml)
listki świeżej bazylii

pizza z kozim serem, fenkułem i kiełbaskami:
mięso z 4 kiełbasek cielęcych
2 łyżki oliwy (30 ml)
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 fenkuł, tylko bulwa, pokrojona w cienkie plasterki
2 szklanki miękkiego sera koziego (500 ml)
¼ szklanki wody (60 ml)
sól i pieprz
rukola do przybrania

Przygotowanie:
Ciasto: w misce łaczymy wszystkie składniki poza mąką. Odstawiamy na 10 minut, aż pojawi się piana. Dodajemy mąkę i wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy kulę, przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Sos: w rondlu na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę i zeszklamy cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy kilka minut, aż całość przejdzie jego smakiem. Dodajemy pomidory, dusimy około pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy ręcznym mikserem. Dodajemy świeże oregano. Odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni każdą z nich zagniatamy i rozwałkowujemy do pożądanej grubości i kształtu. Skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 260°C. Pizza z kozim serem, fenkułem i kiełbaskami: połowę oliwy rozgrzewamy w rondlu na średnim ogniu. Wrzucamy fenkuł i cebulę. Smażymy do skarmelizowania przez 10 minut. W drugim rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę. Mięso wyjmujemy z osłonek i smażymy 5 minut. Przekładamy do cebuli, dodajemy trochę wody, dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na ciasto. Na wierzchu układamy łyżką kopczyki sera. Pizza Margherita: ciasto smarujemy sosem marinara. Posypujemy serem Piave i obkładamy kawałkami mozzarelli. Obie pizze pieczemy 10 minut lub do zrumienienia brzegu. Podanie: pizzę z kiełbaskami ozdabiamy rukolą, pizzę Margherita listkami bazylii, skrapiamy oliwą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE