Panhaggerty

Panhaggerty
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 6 dużych ziemniaków
  • pokrojonych w plastry
  • 2 cebule
  • pokrojone w talarki
  • 5 marchewek
  • pokrojonych w talarki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g tartego sera cheddar

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W garnku, który nadaje się do użycia w piekarniku, rozgrzać olej. Podsmażyć boczek, aż będzie zrumieniony i chrupiący. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. W tym samym garnku ułożyć na dnie warstwę ziemniaków. Przykryć je warstwą cebuli, a następnie marchewki. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków boczku, przyprawić solą i pieprzem. Powtórzyć układanie warstw tak, by zakończyć warstwą ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać bulion (powinien przykryć składniki) i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Pogotować na małym ogniu 15-25 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Rozgrzać porządnie piekarnik od góry. Zdjąć pokrywkę i posypać składniki tartym serem. Zapiekać przez 5-6 minut, aż ser stopi się i przyrumieni. Podawać z chlebem, do wycierania sosiku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE