Mus i sos z rokitnika

Mus i sos z rokitnika
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Przygotowanie:

Składniki:
Mus:
100 ml soku z rokitnika
100 g cukru
2 jajka
150 ml tureckiego jogurtu
ziarenka z 1 laski wanilii
3 listki żelatyny

Sos:
200 ml soku z rokitnika
½ mango
2- 4 łyżki cukru (do smaku)
3 listki żelatyny

Przygotowanie:
Przygotuj mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Utrzyj cukier i jajka, aż się spienią. Dodaj jogurt i ziarenka wanilii. W rondlu podgrzej sok z rokitnika. Dodaj listki żelatyny. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw mieszaninę na krótką chwilę do przestygnięcia. Przelej do mieszaniny z jajek. Wymieszaj i rozlej do pucharków. Wstaw do lodówki, do stężenia.
Przygotuj sos. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i cukier na puree i wymieszaj z sokiem rokitnika, aż powstanie gładka masa. Odciśnij płatki żelatyny, żeby się pozbyć nadmiaru wody. Wrzuć do mieszaniny z mango. Zamieszaj, aż się żelatyna rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zimny sos nałóż łyżką na stężały mus.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE