Miszmasz powoli duszonych mięs

Miszmasz powoli duszonych mięs
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik. Mostek, jeśli jest zasolony, trzeba całą dobę moczyć w wodzie, pozostawiając w lodówce. Następnie włóż mięso do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Potem trzeba je opłukać pod zimną wodą. Włóż wołowinę do dużego garnka tak, aby woda ledwie zakrywała mięso. Dorzuć cebule w ćwiartkach, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki świeżego tymianku. Skórkę z połowy pomarańczy i kilka świeżych liści laurowych. Poczekaj, aż woda zawrze. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika na 30 minut. Porcje wieprzowiny i jagnięciny zwiąż grubą nicą. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej. Podsmaż mięso ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Przełóż do garnka. Udziec postaw, żeby nie był zanurzony w wodzie. Wstaw na 2 godziny do piekarnika, nie przykrywając pokrywką. Wyjmij garnek z piekarnika, do wywaru dołóż obraną marchew i ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i kwadrans do dwóch godzin. Kapustę i rzepy ugotuj w osolonym wrzątku. Gdy zmiękną, wrzuć je do wody z lodem. Potem ułóż na talerzu, polej roztopionym masłem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Przed podaniem podgrzej w mikrofalówce albo na parze.
Z wywaru wyjmij ugotowane ziemniaki. Ułóż je na posmarowanej masłem blasze. Z wierzchu posmaruj je roztopionym masłem i posyp solą. Wstaw pod średnio rozgrzany grill, żeby wyglądały na pieczone i nabrały chrupkości. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno postać przez kilka minut w gorącym wywarze. Część wywaru, w którym dusiło się mięso, przelej do rondla i odparuj połowę płynu.
Do rondelka wlej 1-2 kieliszki czerwonego wina, odparuj i dodaj trochę płynu do odparowanego wywaru. Dorzuć 25-50g masła, żeby stał się aksamitny. Rozetrzyj. Dorzuć natkę.
Część wywaru odparuj, żeby przypominał miód. Z wywaru wyjmij wieprzowinę. Przetnij nici. Ułóż na półmisku. Dołóż wołowinę i jagnięcinę, usuwając nici. Posmaruj ją odparowanym wywarem, przypominającym gęstością miód. Wołowinę polej wywarem, którego aromat wzbogaciłeś czerwonym winem.
Na drugim półmisku ułóż warzywa: podgrzaną kapustę i rzepę, gorącą marchew z wywaru i opieczone ziemniaki. Posyp natką. Podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE