Kanapki z serem, sopressą i bazylią

Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Kanapki:
200 g sera pecorino
10 plasterków sopressy
pół pęczka bazylii
100 g oliwek
1 filiżanka rukoli
masło

Chleb ziemniaczany:
675 g ziemniaków
5 łyżeczek suchych drożdży (albo 36 g świeżych)
3 łyżki letniej wody
2 łyżki oliwy
500 g mąki pszennej
półtorej łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Drożdże rozrobić z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut.
Do ziemniaków dodać drożdże, oliwę, mąkę i sól. Miksować przez 2-3 minuty. Powinno powstać kleiste ciasto (jeśli jest za suche, wlać łyżkę wody). Przełożyć je na stolnicę i zagniatać przez 3-4 minuty. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny, żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa spłaszczone bochenki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oprószyć mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik i kamienie do pieczenia rozgrzać do 230°C. Przenieść chleb na rozgrzane kamienie i piec 35-40 minut. W trakcie pieczenia trzykrotnie spryskać chleb wodą. Studzić na kamieniach.
Zimny chleb pokroić i posmarować masłem. Obłożyć serem, sopressą, zieleniną i posypać oliwkami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE