Deser z chleba

Deser z chleba
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
325 ml mleka 3,2%
100 ml śmietany 36%
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jajka
25 g cukru
1 bochenek chleba na słodzie (à 500 g)
25 g masła
2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
50 g rodzynków (sułtanki)
1 łyżka cukru trzcinowego (demerara)
masło do posmarowania formy

krem pomarańczowy:
200 ml crème fraîche
skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
Wlewamy do rondla mleko i śmietanę, wsypujemy cynamon, stawiamy na ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Wbijamy jajka do miski, wsypujemy cukier i ubijamy trzepaczką. Stopniowo wlewamy mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Kroimy chleb na kromki, smarujemy masłem i dżemem, każdą kromkę przekrawamy na skos w 2 trójkąty. Formę żaroodporną o poj. 1,2 litra smarujemy masłem. Układamy w niej kromki chleba, by zachodziły na siebie dachówkowato. Posypujemy rodzynkami. Zalewamy chleb mieszaniną mleka i jajek, odstawiamy na kilka minut, by płyn się wchłonął, posypujemy cukrem trzcinowym. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wstawiamy formę i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Robimy krem: mieszamy crème fraîche ze skórką otartą z pomarańczy. Rozkładamy deser do miseczek i podajemy z kremem pomarańczowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE