13.tarta bananowa z sosem czekoladowym

13.tarta bananowa z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
3 godziny

Przepis

Na ciasto
250g mąki
100g masła
100g cukru-pudru
2 jajka
1 laska wanili, rozkrojona wzdłuż na pół

Na kruszonkę
35g mąki
35g drobnego cukru
szczypta cynamonu

Na nadzienie
5 bananów, pokrojone wzdłuż na plasterki
180g masła
180g cukru
6 łyżek śmietany kremówki

Na sos czekoladowy
100m śmietany kremówki
50g czekolady

Przygotowanie
Rozgnieć mąkę z masłem, dodaj cukier puder. Roztrzep jajka, dodaj nasionka wanilii i wymieszaj z ciastem. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 20 cm formę do tart i podpiecz na biało w temeratuze 180°C przez około 15-20 minut. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej czekoladę Podawaj kawałki tarty polane sosem czekoladowym.


© James Tanner

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE